Biobolt és bio webáruház, kérje ingyenes tanácsadásunkat üzleteinkben és vásároljon egészségmegörző termékeinkből!
Profilom, belépés

Cart

Gyógyászati tanácsaink

allergia_2_720

Az allergia az immunrendszer betegsége, és a levegő szennyezettsége, az ózonréteg ritkulása okozza. A patogén IgE antitestek, melyeket immuglobulinnak nevezünk, és kb. 40 évvel ezelőtt fedeztünk fel, allergiás jellegű gyulladást idéznek elő a szervezetben. Sokszor genetikusan öröklődik a hajlam, és leginkább a légzőszerveket támadja meg (szénanátha, asztma). A hörgőket ingerlő, gyulladást okozó apró nitrogén oxid részecskék sokkal veszélyesebbek, mint a pollen.

Ma tízszer több allergiás ember van, mint 50 évvel ezelőtt.

Nyáron a pollenallergia van divatban. De lehetünk allergiásak bizonyos ételekre, atkákra és állatszőrre, penészgombára és rovarcsípésre, gyógyszerekre és légszennyezettségre. Az allergia megnyilvánulhat bőrkiütésben (ekcéma, csalánkiütés), súlyosabb esetben fulladásos rohamokban.

Az ételallergia kellemetlen, de viszonylag könnyen kezelhető: ne együnk olyan ételeket, melyeket nem tud a szervezetünk befogadni. Ha macska-kutyaszőrre vagyunk allergiások, persze nem tartunk kutyát-macskát a lakásban. Az atka  fogósabb kérdés, de itt is van segítség: antiallergén porszívók, párologtatók kaphatók ma már.

A pollenallergia szénanátha formájában jelentkezik leggyakrabban és szinte elkerülhetetlen, hisz a pollent (hímvirágport) viszi a szél, hordozzák a rovarok.

Három fajtája van:
allergia virágzó fákra: (pl. nyírfa, tölgy, mogyoró, egészen februártól májusig)
gabonafélékre: (pl. árpa, zab, május-július)
fűfélékre: (pl. parlagfű, üröm, augusztus-szeptember).105247-480x480

Az allergia kezelése:
Macskamenta: baktériumölő és légúttisztító hatású gyógynövény. Kiválóan alkalmas a megfázásos és a légúti megbetegedések megelőzésére, gyógyítására. Gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító hatású.
Kakukkfű: nagyon jó fertőtlenítő hatású gyógynövény. Meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti az immunrendszerünket. Vérbőséget okozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység ellen is kiváló. Kezelhető vele a köhögés, a hörgő- és a szájüregi gyulladások. Orrdugulásra inhalálni kell vele. Nyálkaoldó, köptető hatása is van.
Lándzsás útifű: az aukubin hatóanyagnak köszönhetően az útifű nagyon jó baktériumölő, sebgyógyító hatású gyógynövény. Nyálkaanyagai miatt kitűnő nyákoldó és köhögéscsillapító, légúti megbetegedésekre kiváló.
Legalább egy évig kell folyamatosan inni, naponta egy csészével éhgyomorra.101217-480x480

Az allergia egy másik megjelenési formája az ekcéma. Erre a bőrbetegségre is jó az útifű: a friss leveleket megmossuk, hátsó oldalukat megnyomkodjuk körömmel, a kiserkenő nedvet rákenjük a bőrre. Ha makacsabb ekcémáról van szó, éjszakára rá is köthetjük a sebes bőrre.

candida

A candidát tipikus civilizációs betegségnek is nevezhetjük, mert általában a modern világra jellemző felgyorsult életmód egyik következményeként szaporodik el a gomba a szervezetben.

Okok:

A Candida elszaporodásáért mindenekelőtt mi magunk, az életmódunk tehető felelőssé, ennek megfelelően a visszaszorításáért is magunk tehetünk a legtöbbet. A normális bélflóra egyensúlya általában a nem megfelelő táplálkozás miatt borul fel, amit túl sok édesség, állati fehérje, kalóriadús szénhidrátok bevitele, emellett kevés friss gyümölcs, zöldség, gabona fogyasztása jellemez. Emellett túl sok természetellenes táplálékfajtát, állományjavítót, színezőt és más adalékanyagot fogyasztunk, s ezek a kémiai anyagok idővel tönkreteszik emésztőrendszerünket, felborítják normális bélflóránkat. Mindehhez szinte már természetesen kapcsolódik az állandó stressz, a kevés mozgás; a gyógyszerek, a gyakran felesleges antibiotikumok szedése, valamint a különböző hormonkészítmények és szteroidok bevitele.

Tünetek és diagnózis:

A bélben elszaporodó gombák sajnos az emésztőrendszerből kijutva szétterjedhetnek a test más területeire is. A szervezetben a fejüket több helyen is felütő fertőzésgócok a legkülönfélébb tüneteket okozhatják, ezért a szakorvosok gyakran csak későn diagnosztizálják helyesen a fertőzést, mivel a tünetek gyakran egészen más megbetegedésekre is utalhatnak. Okozójuk a gomba által kibocsátott méreganyag – lássunk néhányat közülük!

Idegrendszerrel kapcsolatos tünetek: fáradékonyság, fáradtságérzet, kimerültség, letargia, rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam, feledékenység, memóriazavar, koncentrációképesség csökkenése (fiatal korban is), bizonytalanság, határozatképtelenség, fejfájás (migrén), ingerlékenység, robbanékonyság, intolerancia, álmatlanság, alvászavarok, lidérces-üldözéses álmok.

Gyomortáji panaszok: gyomorégés, haspuffadás, gázképződés, hasfájdalom, hasmenés vagy székrekedés; éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét, vastagbélgyulladás.

Nőgyógyászati, urológiai tünetek: vaginális panaszok: folyás, égő érzés, viszketés; gyakori felfázás, hólyaghurut, méhnyálkahártya-gyulladás, visszatérő petefészekciszták vagy gyulladások, petevezeték-gyulladás; meddőség, menstruációs zavarok, premenstruációs feszültség, PMS-tünetek; libidócsökkenés, férfiaknál makacs prosztatagyulladás.

Bőrgyógyászati panaszok: csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, ekcéma; hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás.

Allergiás reakciók: élelmiszer-allergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység, stb.

Egyéb tünetek: látásromlás, kettőslátás, homályos látás, szikrázó látás; ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, illetve ízületi bántalmak; testsúlycsökkenés vagy elhízás.

Gyermekek esetében: hiperakaivitás, tanulási nehézségek; gyakori felső légúti és középfülgyulladások; bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság; a pajzsmirigy cisztás megbetegedése, túl- vagy alulműködése.

Vizsgálati módszerek:

A tünetek rendkívüli változatossága miatt nehéz egyértelműen azonosítani a betegséget. Van, hogy a tünetek közül több is fennáll, van, hogy csak egy; azonban ha a szakorvosi vizsgálatok nem támasztanak alá semmilyen szervi elváltozást, akkor gondolni lehet (és kell is) a Candida albicans gomba által okozott megbomlott egyensúlyra. Gyakran csak az orvos ráérzésén múlik, hogy időben felismeri-e a betegséget, ugyanis a gombákat ki lehet mutatni széklet- vagy hüvelyváladék-vizsgálattal, illetve a vérsavóban a gomba elleni antitestek meghatározásával. Sajnos azonban az eredmények még a vérvizsgálat esetében sem teljesen egyértelműek; ha ugyanis eleve gyenge az immunrendszer, az ellenanyagszint-vizsgálat eredménye nem tudja azt kimutatni. A gomba toxintermelését ezenkívül még a magasabb májenzimérték és koleszterinszint is jelezheti.

Kezelés:

A Candida-fertőzés kezelése meglehetősen összetett folyamat, eltarthat akár 3-6 hónapig is. Alapvető, hogy a gombák ne kapjanak a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat, vagyis a továbbiakban „ne a gombákat etessük”. Szigorúan kerülni kell a finomított cukrokat, a csokoládékat, (ideértve a mogyorókrémeket is), a cukrozott üdítőitalokat, szörpöket; az élesztővel készült élelmiszereket; az erjedt, illetve erjedéssel készült termékeket (például: ecet, ecetes élelmiszerek), a penészgombás termékeket (a sajtok közül jó néhány), és minden olyan élelmiszert, mely megterhelheti a szervezetet és az immunrendszert.cukor-helyett

Ezzel párhuzamosan különböző gombaölő szerekkel visszaszoríthatjuk a gombát, majd amikor ez sikeresnek mondható, következhet a megfelelő bélflóra kialakítása, amit lakto-/bifidobacillusok bevitele segíthet elő. Természetesen a gyógyulási folyamat egésze alatt ügyelni kell az immunrendszer folyamatos erősítésére is.

A Candida-fertőzöttek túlnyomó többségénél szükséges a megfelelő stresszoldás, valamint a lelki egyensúly helyreállítása, aminek fontos része az addig megszokott felfokozott munkatempó mérséklése, továbbá a rendszeres mozgás is. Miután fáradtságos munkával sikerült visszaszorítani ezt a makacs betegséget, talán már nem olyan nehéz tartani magunkat a kezelés során alkalmazott életvezetési elvekhez, melyeket követve sikeresen megelőzhetjük e kellemetlen baj kiújulását.
images (1)

csontritkulas_kezelese_hazilag_vilagom_hu

A csontritkulás okai

A csontritkulásos esetek 80%-át elsődleges oszteoporózis adja, két formája a posztmenopauzális és a szenilis (öregedéssel összefüggő) csontritkulás, ez utóbbi mindkét nemnél bekövetkezik.

Az ivarmirigyek eltávolítása mindkét nemben rövid időn belül jelentős csontritkuláshoz vezet, az érintett szteroid hormonok pótlása viszont ezen csontvesztést gyorsan meg tudja állítani.

Másodlagos oszteoporózis számos betegséghez társulhat, de viszonylag ritkán fordul elő.

A csontritkulás a nőknél legtöbbször hormonális okokra, változókori (posztmenopauzális) vagy egyéb eredetű ösztrogénhiányra vezethető vissza. Az ösztrogénhiányhoz kötődő csontritkulás a menopauza idején felgyorsítja a csontvesztést.

A későn, a 16. életév után jelentkező első havi vérzés hormonháztartási problémákat jelezhet, ami szintén hátrányosan befolyásolhatja a fiatalkori csontépítést. A nőknél a 40 éves kor előtti menopauza, a rendszertelen havi ciklus, a túl hosszú, több éves szoptatás, illetve, ha valaki egyáltalán nem szül az ösztrogénhiánnyal összefüggésben hajlamosítanak a csontritkulásra.

A fiatalkori csontritkulás az alábbi állapotokra vezethető vissza:

  • Turner-szindróma (l. hermaphroditismus),
  • magas prolaktin szint,
  • túlzott fizikai megterhelés,
  • anorexia nervosa,
  • petefészkek eltávolítása,
  • mesterséges változókor (Gn-RH analógok alkalmazása),
  • korai változókor.

Öröklött és alkati tényezők: A maximálisan elérhető csonttömeget 80%-ban genetikai tényezők szabják meg. A sovány, törékeny testalkatú, különösen az 50 kg alatti emberek csonttömege fiatal koruktól kezdve eleve kisebb. Általában a világos bőrű hölgyek tekinthetők a legveszélyeztetettebbeknek. Az egyenes ági rokonok között idős korban előforduló csontritkulás figyelmeztető jel lehet.

Öröklött rizikótényező a tejfehérje- vagy tejcukor-érzékenység, mert a tejjel az egyiklegfontosabb kalciumforrástól esik el az ember. Az életmódbeli tényezők a kalciumfelszívódást gátolva vagy éppen a kiválasztást fokozva fosztják meg a szervezetet a szükséges kalciumtól.

A szervezettől sok kalciumot von meg a cigaretta, a túl sok alkohol vagy kávé. Sokkal több alumíniumot veszünk föl, mint korábban. A dobozos üdítőkben hatszor annyi van e csontlebontást fokozó elemből, mint az üveges italokban. A túl magas foszfáttartalmú ételek, szénsavas üdítőitalok (kóla) szintén csökkentik a csonttömeget.

A veszélyeztetettséget növeli a D3-vitamin hiánya, amely nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához, hasznosulásához. A helytelen és túlzott, egyoldalú fogyókúrák sem kedveznek a csontoknak, ügyelni kell a kiegyensúlyozott kalcium-, nyomelem- és vitaminbevitelre.

A csontritkulásért felelős az ülő, rendszeres testmozgás nélküli életmód az egyik legfőbb oka a szaporodó csontritkulásos eseteknek.

Az egészségtelen életmód miatt a fiatalok korosztályában is csökkent az elért maximális csonttömeg, így ők is egyre veszélyeztetettebbek.

A környezeti tényezők között a légköri ólomszennyezést és többlet-kadmiumfelvételt (cigarettafüst) meg kell említeni.

A férfiak szervezete nagyobb csúcs-csonttömeget képez, és az életkorral összefüggő csontvesztés csak 60-65 éves korban kezdődik, ezért a férfiak körében a betegség ritkább, mint a nőknél.

A másodlagosan kialakuló csontritkulás ritkán fordul elő, és mindig valamilyen alapbetegség következményeként jön létre, melyek lehetnek gyulladásos ízületi betegségek, cukorbetegség, fokozott pajzsmirigyműködés, hematológiai kórképek, alkoholizmus, gyógyszerártalmak vagy felszívódási zavarok a bélben.

Veszélyeztetettek egyes egészségi problémával küszködők, például a pajzsmirigy-túltengésben szenvedők, illetve azok, akik pajzsmirigy-betegség miatt gyógyszeres kezelésben részesülnek. Ugyancsak veszélyeztetettek a kortizon-készítményeket, szteroid gyulladás-gátlókat használók, a kemoterápián átesők, az idült gyomor-bél betegségek következtében kialakuló felszívódási zavarokkal élők, azok, akiknek a veseköve a fokozott kalcium-kiválasztás miatt képződött.

A csontritkulás diagnózisa

A betegséget csontsűrűség-méréssel, oszteodenzitometriás méréssel szokták diagnosztizálni. A mérés során az oszteoporotikus törésnek leginkább kitett helyeken – combnyakon, ágyéki csigolyákon, csuklón – mérik a csont tömegét. A módszer lényege, hogy minél nagyobb tömegű a csont, annál jobban elnyeli a sugárzást, a ritkább, kis tömegű csont kevesebb energiát nyel el. Az optimális csonttömeget statisztikai módszerekkel határozzák meg, az ettől való eltérés a csonttörés kockázatával arányos.

Röntgenvizsgálat: Egyszerű gerincröntgen vizsgálattal is jól felismerhetők a csigolyák kompressziós törései, aminek következtében egyes csigolyák ék alakúvá válnak, a hát görbületei fokozódnak. Kellően képzett szakember egyszerű felvételen is meglátja a csontritkulás jeleit.

Laboratóriumi, vér- és vizelet-vizsgálatokat főként a csontanyagcsere-betegségek elkülönítő diagnózisában alkalmazzák a másodlagos csontritkulások kizárására.

A kezelés eredményességét a szérum oszteokalcin szintjének mérésével ellenőrzik, mivel ez a csontképzés sebességéről ad felvilágosítást.

 

Vitamin- és nyomelem-pótlás:

A szervezet napi kalciumszükséglete a különböző életkorokban eltérő. Átlagosan legalább 500-600 mg naponta, bizonyos állapotok (várandósság, szoptatás, eredendően kicsi csonttömeg, stb.) esetében azonban többre, 1000-1500 mg-ra is szükség van. A kalciumdús ételeket ajánlatos a déli, délutáni és esti étkezéssel elfogyasztani, a kalciumpótlást is lefekvés előtt bevenni, mert a csontátépülés napi ritmusa miatt az este elfogyasztott kalcium sokkal jobban hasznosul.

Az ajánlottnál lényegesen nagyobb és tartós kalciumbevitel vesekőképződést eredményezhet, továbbá más ásványi anyagok felszívódását is megzavarhatja. A csontritkulás gyógyításához napi 1,5 gramm kalcium, 600 mg magnézium, 25-50 mg mangán bevitele javasolt.

A szervezet kiegyensúlyozott kalciumháztartásához és csont-anyagcseréjéhez fontos ásványi anyagok a fluorid, a magnézium, a réz, a mangán, a stroncium is.

A D-vitamin az aktív kalciumfelszíváshoz szükséges. Ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben, a kalciumpótlás kevésbé hatékony. Az oszteoporózis megelőzéséhez D-vitaminból napi 200-400 nemzetközi egység (NE), 25-50 mg fogyasztása ajánlott. Biológiailag főként a D3-vitamint tekintik hatékonynak.

A B6-vitamin szintén szükséges az egészséges csont- és porcállomány megőrzéséhez, a törések gyors gyógyulásához.

A C-vitamin hiánya a csontok kollagén állományát károsítja, C-vitaminból napi 500 mg felvétele javasolt.

A csontanyagcseréhez nélkülözhetetlen még a K-vitamin és a folsav.

A foszfor fontos építőköve a csontoknak. Túlzott mennyiségben akadályozza a kalcium beépülését a csontokba. A modern ember táplálkozásában inkább a túl sok foszfor bevitelének veszélye áll fönn, kerülendők: szénsavas üdítők, ömlesztett sajtok, belsőségek, foszfátokat tartalmazó élelmiszerek.

A táplálkozáson belül lényegében három dologra kell odafigyelni: a megfelelő kalcium- és D-vitamin ellátásra, valamint az optimális testsúly elérésére és megtartására.

A csontritkulás megelőzése

A maximális csonttömegét az ember életének 35. évére éri el. Fontos, hogy ekkor a csontok a lehető legnagyobb tömegűek legyenek, ezért az elsődleges megelőzés már gyermekkorban megkezdődik. Megfelelő táplálkozással és testmozgással, fizikai aktivitással el kell érni azt a csúcs-csonttömeget, amiből később mindenki elkerülhetetlenül veszíteni fog. A mozgás azért elengedhetetlen, mert a csontokra ható állandó, váltakozó terhelés hatására a csontképzés fokozódik. A megelőzésben fontos az egészséges kalciumfogyasztás, megfelelő D-vitamin-felvétel, a dohányzás mellőzése, a mérsékelt koffein- és alkoholfogyasztás, a rendszeres testmozgás.

A másodlagos megelőzésbe tartozik a veszélyeztető tényezők korai felismerése és a korai kezelés elkezdése, a nőknél a változókori csontritkulás kezelése.

A harmadlagos megelőzés lényegében már a betegség folyamatának lassítását jelenti: ide tartozik a megfelelő kezelési módok alkalmazása, az életmód megváltoztatása.

A csonttörések bekövetkeztekor a betegség már kialakult, a csonttömeget nem lehet visszaállítani, a cél a további csonttömeg-vesztés megakadályozása. A hatékony oszteoporózis-ellenes terápia legfeljebb 5 %-kal tudja növelni a teljes csonttömeget.

 

Ajánljuk még a házilag is elkészíthető zsurlóport, amit a következőképpen készítünk el: a száraz növényt vastag falú edényben melegítjük, vigyázva, hogy ne égessük meg. Porrá őröljük, naponta egy mokkáskanálnyit fogyasztunk belőle. Emellett szintén jó tojáshéját sütőben kisütni, porrá zúzni és müzliben, gyümölcslében elkeverve fogyasztani.104629

herpesz2

Az ajakherpeszről tudunk két megingathatatlan igazságot. Az első, ám tudományosan nem igazolt dolog, hogy mindig egy fontos esemény előtti napon jelenik meg és éppen addigra lesz lavór méretű mire indulnánk otthonról. A másik, semmivel nem hasznosabb tudás: a herpeszt az 1-es típusú herpeszvírus okozza.103132-480x480
Ezen bölcsességeken túl már általában csak ötletelgetést hallunk akkor is, ha szakembereket (orvost vagy természetgyógyászt) kérdezünk a lehetséges terápiáról vagy a megelőzésről. Ennek ellenére van pár olyan dolog, amit érdemes tudnunk, hogy ritkábban alakuljon ki az ajkunkon lövészárok méretű seb.
Smink – nem használ
Ne próbálja sminkkel eltakarni a kialakult hólyagokat vagy sebet. Ez elnyújtja a gyógyulást a szokásos 7 napról a duplájára. A tiszta vazelin ellenben segíti a gyógyulást és megakadályozza a másodlagos bakteriális fertőzés kialakulását is.
Fertőtlenítés – nem használ
A tanácsokban sokszor elhangzik, hogy a herpesz rendkívül fertőző és akinek herpesze van, kerülje a testi kapcsolatot (csókolózás) és fertőtlenítsen mindent ami hozzáért (kezét, fogkefét, stb…). Ezeknek a tanácsoknak annyi értéke van mint egy éppen lángoló, égő lakásba tűzjelző készüléket szerelni. A fertőzés általában gyerekkorban megtörténik. Amikor a seb megjelenik az ajkakon, a fertőzés már 20 éve megtörtént és 1-2 napja aktiválódott a 20 éve bennünk élő vírus.
Amúgy sem gusztusos egy herpeszes ajkat csókolgatni. Talán emiatt ez felesleges tanácsnak tűnik.
A herpesz vírussal együtt élünk. Így van ez évmilliók óta. Ha ezt el tudjuk fogadni, könnyebb dolgunk lesz vele.106092
Életmód – használ
A bennünk élő, ám szunnyadó vírusok mindig hirtelen, gyakran percek alatt képesek aktivizálódni. Ennek mindig van egy kiváltó oka. Megfigyelések szerint két fő csoportba sorolható a kiváltó ok. Az első a test vagy a lélek kimerültsége vagy stressznek kitett állapota. Minél gyakrabban hanyagoljuk el a testünket, minél rosszabb minőségű az étrendünk, minél hiányosabb a vitamin ellátottságunk, minél ritkábban szívunk friss levegőt, minél vérszegényebbek vagyunk, minél több stressznek van kitéve az immunrendszerünk, annál könnyebb dolga van a herpesz vírusnak. És az is megfigyelhető, hogy lelki stressz esetén, főleg ha az tartósan fennáll, a herpesz kialakulása gyakoribb.
A második csoportba azok a dolgok tartoznak, amik az ajkunkhoz érve azonnali aktiválódást okoznak. Egy fogorvosi eszköz, egy gyümölcs héján található apró szennyeződés vagy allergén vagy erős ultraibolya sugárzás azonnali herpesz vírus aktiválódást képes kiváltani.
Ha a két csoportból csak az egyik van jelen, akkor valószínű, ha mindkettő, akkor szinte biztos, hogy rövidesen fájó ajkunkat fogunk nyalogatni.101990
Gyógynövények – használ
Van pár fitoterápiás készítmény ami képes csökkenteni a herpeszvírus aktivizálódási képességét. Ezek alkalmankénti használata segíthet csökkenteni a rendszerességét a sebek megjelenésének. Az édesgyökér az első ami tudományosan igazoltan csökkenti az ajakherpesz kialakulásának esélyét. Hasonlóan az orbáncfű, a zsálya, a kasvirág, a citromfű, a levendula és a lysine is vizsgálatokban bizonyult hatékonynak.
Fontos, hogy ezek általában veszély vagy mellékhatás nélkül alkalmazhatók egészséges emberek esetében, de a citromfű kivételével mindegyik képes jelentősen befolyásolni egyes gyógyszerek hatását. Figyelemmel fogyassza őket és nem árt tájékoztatni erről az orvosát aki a gyógyszert felírta.
Cink és C-vitamin – használ
A cink segít fenntartani az optimális immunrendszer működést, növeli az immunitást. Ez azt jelenti, hogy nem csak akkor kell cinket fogyasztani, amikor már beütött a baj, hanem ennél azért gyakrabban. A legutóbbi ajánlások napi 10-30 mg körüli mennyiséget javasolnak egész évben.
Régóta ismert, hogy némi cink fogyasztása meggyorsítja a sebgyógyulást. Ennek oka a cink hatására fellépő fokozott kollagén termelés, ami nem mellesleg az egészséges bőr, haj és a körmök épségének is alapja.106584
A napi bőséges mennyiségű c-vitamin is segíthet az immunrendszer támogatásában és a herpesszel együtt járó nyirokcsomó megnagyobbodás kezelésében.
Jégkocka – nem ront a gyógyuláson és kellemes
Nagymamák jótanácsai közt találkoztam a “jégkockával herpeszt gyógyítani” módszerrel. Miközben a jégkockának semmi köze nincs a vírushoz, tényleg képes enyhíteni az égő, fájdalmas tüneteket, hidratálja a kiszáradt ajkat és általában elviselhetőbbé teszi a beteg napjait, ami ettől érvényes terápiának tekinthető. Ha teheti és szeretné, hűtse fájó, herpeszes ajkait tiszta jégkockával. Nem ront a gyógyulás esélyein, és enyhíti a szenvedést.
A fentieken kívül vagy két tucat “jótanácsot” vizsgáltam meg és egyikről sem találtam sem tapasztalati, sem tudományos igazolást.

Diabetic patient doing glucose level blood test using ultra mini glucometer and small drop of blood from finger and test strips isolated on a white background. Device shows 115  mg/dL which is normal

Teakeverék:
-120g gyermekláncfű gyökér
-80g csalánlevél
-50g orbáncfű
-30g áfonyalevél
-50g katángkóró
A teákat egy nagy tálban összekeverjük és egy légmentesen záródó dobozba vagy üvegbe tesszük.letöltés

A tea fogyasztása lassítja a szénhidrát felszívódást, és így a szénhidrátból vércukor kialakulását. Ezért fontos, hogy a teát közvetlenül a főétkezés után fogyasszuk el, mielőtt a táplálékkal a szervezetbe kerülő gyorsan felszívódó szénhidrátból kialakul a vércukor.
•    A teát tehát étkezés után, 5 percen belül, egyszerre igyák meg!
•    Kávét vagy másfajta teát közvetlenül előtte vagy utána ne igyanak!
•    Ne keverjenek hozzá semmilyen más füvet, gyógynövénykészítményt!
Az orvos által előírt terápia változatlan betartása mellett, gyógyszerrel vagy inzulinnal párhuzamosan kell fogyasztani. Tilos a gyógyszert vagy az inzulint abbahagyni!
Figyelem: epeköves betegek ne igyák! A tea a cukorszint, a koleszterin és a triglicerid csökkentésén kívül enyhe vérnyomáscsökkentő, idegnyugtató, jó a máj- és epeműködés segítésére, testsúlycsökkentésre, immunerősítésre.
Az a tapasztalat, hogy nem mindig van szükség a napi egy csésze tea elfogyasztására. Enyhébb esetben heti 2-3 csésze is elég belőle. Ha súlyosabb esetről van szó, lehet többet inni, de napi 3 csészénél több nem ajánlott. A fogyasztó sokszor saját tapasztalata alapján látja, mekkora mennyiségre van szüksége. Legjobb, ha a kezelőorvossal együtt figyelik az eredményeket.
A cukorbetegség elleni tea elkészítése:
1 csapott evőkanálnyi mennyiséget 2,5 dl vízzel leforrázva állni hagyjuk 45-50 percig. Mivel a keverékben gyökér is található, melyet mindig főzéssel készítünk, meg levél is, melyet csak forrázni szabad, ezért az áztatási idő megnyúlik annak érdekében, hogy a gyökérből is kioldódjanak a hatóanyagok.cukorbetegseg11

epeholyag

Epekőre a fekete retek levét javasoljuk. Naponta le kell reszelni egy fekete retket, jól kinyomni a levét, és egy evőkanálnyit enni belőle valamelyik főétkezés után.epeko.eseten.tea_

Lehet kapni fekete retek cseppet is, elég belőle néhány csepp egy pohárnyi folyadékba. Kisebb kő (3 mm alatt) esetleg oldható napi egy csésze katángkóró teával.epeko_eltavolitas

Reflux

Az esetlegesen fellépő gyomorégés egy-egy bőségesebb, nehezen emészthető, egészségtelen fogásokból álló étkezés után mindenkivel előfordulhat. Ha azonban ez a jelenség rendszeresen fennáll (hetente kettő vagy több alkalommal), akkor reflux betegségről (nyelőcsőbe történő gyomortartalom visszaáramlás) beszélünk. Ez az állapot annak a jele, hogy az illető túl sokat, túl gyakran vagy helytelen ételeket eszik, illetve a stressz túlzott mértékben befolyásolja az emésztés folyamatát.

Az elhízás, az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a túlzott kávéfogyasztás, a cukor, a fennálló candidiasis valamint a stressz tartoznak a reflux leggyakoribb kockázati tényezői közé. De az egészségtelen táplálkozás és a rendszertelen étkezés is hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Ám hiába étkezik valaki rendszeresen és egészségesen, ha nem rágja meg jól a falatot, ugyanis ez is kiválthat refluxostüneteket.

Gyakran fordul elő reflux várandós nők esetében is, mivel a megnagyobbodott méh nyomást gyakorol a hasi szervekre. Abban az esetben még pláne virágzik a probléma, ha a kismama – tartva a régi tévhiteket és a nagymama tanácsait – “kettő helyett” eszik.

A gyomorégés és a savtúltengés leggyakoribb kiváltó okai:

  • GORB (gastro-oesophagealis reflux betegség),
  • egyszerű diétahiba, egészségtelen étkezés
  • az emésztőenzimek hiánya, vagy elégtelen működése
  • gyomorhurut (esetleg Helicobacter pylori fertőzés),
  • gyomor- és nyombélfekély,
  • rekeszsérv (hiatus hernia),
  • gyógyszer mellékhatás,
  • idegesség
  • nyelőcső fekély,
  • nyelőcső visszér,
  • gyomorrák.

A gyomorhurut (gastritis) a gyomornyálkahártya gyulladása. Fontos tudni, hogy a fekélyképződés első lépcsője a gyomorhurut. Okozhatja túlzott alkoholfogyasztás. Egyes gyógyszerek, pl. aszpirin vagy a mozgásszervi fájdalmakra szedett non szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) azáltal okoznak gyomorhurutot, hogy a gyomornyálkahártyában található védő anyag keletkezését blokkolják.

Gyakori diagnózisa a korszerű eszközökkel végzett gastroenterológiai vizsgálatoknak a gastrooesophagealis reflux (GORB=GERD). A betegség lényege az, hogy a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. A problémát a gyomorsav jelenti és a gyógyítás célja a visszajutott sav mennyiségének csökkentése, és a túltermelés okának kiderítése. Általában a  gyomorégés röviddel étkezés után, lefekvéskor jelentkezik, de a beteg gyomorégésre is ébredhet. A fekvő helyzet súlyosbítja a gyomorégést, mert a sav így könnyebben kerülhet a nyelőcsőbe, sokan ezért félig ülő helyzetben alszanak. A betegek savanyú szájízről, puffadásról, hányingerről öklendezésről vagy köhögésről panaszkodnak. A fájdalom bizonyos ételek, alkoholfogyasztás, kávéivás és cukorfogyasztás után fokozódik. A legfontosabb különbség az egyszerű gyomorrontás és a GORB között az, hogy a reflux-szal járó gyomorégés rendszeresen fordul elő, nem alkalmilag, bizonyos ételek vagy italok után.

A rekeszsérv (hiatus hernia) lényege a mellkasba “felcsúszott” gyomorrész, a benne pangó, sok savat is tartalmazó gyomortartalommal együtt mellkasi, szegycsont mögötti fájdalmat okozhat. A rekeszsérves betegnek étkezés után nem szabad lefeküdni, inkább kíméletes mozgást, sétát kell beiktatnia, illetve be kell vezetni az étkezésbe a “sokszor keveset” elvet, esetleg savképzést csökkentő, normalizáló, görcsoldó hatóanyagok szedése szükséges.

A nyelőcső alsó szakaszán lévő megvastagodott visszér a májzsugor (cirrhosis hepatis) kísérője. Ennek jelentősége nem is annyira a fájdalom, hanem a gyakran életveszélyes vérzés kialakulásában van.

A peptikus fekély a gyomor- nyombélnyálkahártya “kisebesedése”, melyet rendszerint a gyomorsav és  egy bakteriális fertőzés (Helicobacter pylori) okoz. A sav először izgatja a gyomornyálkahártyát, majd gyomorhurutot okoz, majd az idő múlásával az állapot egyre romlik, végül fekély alakul ki. A kérdés azért bonyolultabb, mert Helicobacter fertőzés előfordul gyulladás vagy fekély nélkül is. A sav izgató hatása gyomorvérzéshez, a gyomorfal perforációjához vezethet. A vérzés életveszélyes is lehet. A savtúltermelésnek szerepe van a gyomor- és nyombélfekély képződésében is. Ha a panaszok okozója a Helicobacter pylori, a kezelést a baktérium semlegesítésével illetve kiirtásával kell kezdeni, amely a mai orvosi gyakorlat szerint antibiotikummal történik, ami oly mértékig tönkreteszi a gyomor és a belek hasznos baktérium flóráját, hogy sok esetben csak súlyosbodik a helyzet. A Helicobacter kiirtására ezért csak természetes módszereket vessünk be, amelyek igaz, hogy lassabban hatnak, viszont kiegészítve egy jó diétával lényegesen hatékonyabbak és sokkal tartósabb eredményt hoznak, mint az antibiotikumok.

A peptikus fekély helyétől függően beszélünk gyomorfekélyről és nyombélfekélyről.

A gyomorfekély tünetei: gyomorszáj táján jelentkező rendszertelen fájdalom (étkezésre a fájdalom fokozódik, savcsökkentők hatására csökken), fogyás. A kórelőzményben gyakran szerepel tartós alkoholfogyasztás, aszpirin vagy NSAID-ek (a nem szteroid gyógyszerek aszpirin-szerűek, mozgásszervi fájdalmak csökkentésére) szedése, illetve a nem megfelelő étkezés és a túlzott cukorfogyasztás.

A nyombélfekély tünetei: gyomorszáj táján vagy a köldök körül jelentkező, időnként a hátba sugárzó maró fájdalom (reggel nincs fájdalom,  inkább délelőtt jelentkezik), étkezésre a fájdalom csökken, de 2-3 órával az étkezés után újra jelentkezik, savcsökkentők hatására csökken. A beteg gyakran éjszaka a fájdalomra ébred.

Megoldások:

  • Gyógyfüvek: legjobb nyálkahártya-regeneráló gyógyteák a fehérmályva, katáng, körömvirág, cickafark, kamilla, orbáncfű. Ezekből érdemes keveréket készíteni, és 6 héten keresztül rendszeresen fogyasztani 3-5 csészével. Fogyaszthatunk kész teakeverékeket is.

  • Gyógyvizek: a lúgos gyógyvizek is segítik közömbösíteni a felesleges savat, és serkentik a gyulladás gyógyulását. A gyógyvizeket étkezések után 1-2 órával kell fogyasztani, lassan kortyonként 6 héten át.

  • Mayr-féle hasi kezelés (speciális masszázsfajta) javítja a hasi szervek működését, erősíti a napfonat – ez szabályozza a nyelőcső tágasságát is – tónusát, és oldja a simaizmok görcsét.

  • Talpmasszázs: javítja az emésztést, stabilizálja a savtermelést, serkenti a gyomor ürülését, és ezzel csökkenti a nyelőcsőbe visszaáramló étel mennyiségét.

  • Akupunktúra: szabályozza a vegetatív funkciókat, így az emésztőszervek működését is. Csökkenti a fájdalmat és mérsékeli a feleslegben termelődő sav mennyiségét.

  • Növényi és/vagy ásványi alapú táplálék kiegészítőkmellékhatások nélkül normalizálják a gyomorban lejátszódó folyamatokat, erősítik a szervezet öngyógyító folyamatait, normalizálják a savműködést, lúgosítanak

 

A helyes táplálkozás és táplálék-kiegészítők

  • Vezess naplót az elfogyasztott táplálékokról, hogy nyomon követhesd azokat az ételeket és italokat, amelyek súlyosbítják a tüneteket! Bizonyos ételek és italok gyengítik a nyelőcső záróizmát, például: az erősen mentolos élelmiszerek (lehelet javítók, rágógumi), citrusfélék héja, koffein, alkohol. A zsíros, sós, “magyaros” ételek szintén összefüggésbe hozhatók a tünetek rosszabbodásával. Van akinek a búza és más glutén tartalmú gabonák (zab, árpa és rozs) is, de főleg a finomított lisztfélékből készült ételek okoznak gondot. Próbáld kitapasztalni, hogy Neked mi ront az állapotodon!
  • Az étrendedben domináljanak a magas rosttartalmú és a nyers, kezeletlen ételek! Legalább napi 40 gramm rost bevitele szükséges, amelyet teljes kiőrlésű gabonákból, gyümölcsökből, zöldségekből, korpákból, magvakból a legegyszerűbb fedezni!
  • Legalább napi 8 adag nyers zöldséget vagy gyümölcsöt fogyassz el!
  • Ne igyál alkoholt! Ha mégsem tudsz ellenállni, akkor csak étellel együtt és nagyon keveset. (sör, bor)
  • Mozogj rendszeresen, lehetőleg a friss levegőn!
  • Csökkentsd a stressz-szintedet különböző relaxációs technikákkal.
  • Igyál elegendő minőségi folyadékot, főképpen tiszta vizet! Kerüld a szénsavas italokat és a cukros üdítőket!
  • Iktasd ki az életedből a stimuláló hatású anyagokat! A koffein tartalmú italok, a kávé (beleértve a koffeinmentes kávét is), a dohány, a szintetikus energia italok és más stimuláló hatású anyagok irritálják az emésztőrendszert. Igyál helyette ganodermás kávét, mely semlegesíti a kávé által okozott savakat.
  • Egyszerre csak keveset egyél, viszont ezt napjában többször ismételd meg! Az egyszerre elfogyasztott nagy mennyiségű étel növeli a gyomorban a felfelé irányuló nyomást, és még az egyébként refluxtól nem szenvedő egyéneknél is gondot okozhat.
  • Fogyassz szinbiotikus készítményeket amelyek visszaállítják az egészséges bélbaktérium-flórát , csökkentik a belek gyulladását, segítenek az emésztőrendszer egyensúlyának fenntartásában!
  • Kerüld a szintetikus gyógyszerek fogyasztását! Több gyógyszer előidézheti vagy súlyosbíthatja a reflux tüneteit, elsősorban a fájdalom- és lázcsillapítók (például Aszpirin, Motrin, Advil), a paracetamol származékok illetve a fogamzásgátló tabletták és bizonyos szívgyógyszerek.
  • Kerüld a savlekötők használatát, amelyek csak elnyomják a tüneteket, de nem gyógyítják meg a betegséget! Amennyiben mégis szedsz savlekötőt, csak olyat használj, amelyik nem tartalmaz alumíniumot!
  • Savlekötő helyett fogyassz inkább vízben feloldható ásványi anyag készítményeket, amelyek nagymértékben csökkentik a savas állapotot. (szódabikarbóna, korál kálcium)
  • Ha lehet iktasd ki az étrendedből, vagy legalábbis korlátozd a tejtermékek és a cukor fogyasztását!
  • Kerüld a félkész, a finomított és az instant élelmiszerek fogyasztását, mert adalékanyagaik leterhelik a gyomrot és előidézik a savképződést.
  • Ne főzd és süsd, azaz ne hőkezeld az ételeket, mert a hőkezelés által elveszítik enzimtartalmukat, amely megkönnyítené az emészthetőségüket, ezáltal a gyomornak ne kell plusz savat termelnie.

Bevált népgyógyászati praktikák:

  • Gyömbér: keverj minden ételedhez egy kis gyömbért, de teáját is iszogathatod.
  • Papaya: optimalizálja az emészsési folyamatokat, élő enzimekben gazdag. Mivel Magyarországon ritka, érdemes a fermentált folyékony változatait beszerezni.
  • Ananász: emésztő enzimekben és rostokban gazdag, méregtelenítő hatású. Csak nyersen jó, konzerv formában hatástalan.
  • Fahéj: a refluxszal együtt járó kellemetlen leheletet enyhítheted azzal, ha minden étkezés után elrágicsálsz egy kis darab fahéjat. Elősegíti az emésztést, és számottevő a baktérium ölő tulajdonsága is.
  • Citrom: reggel éhgyomorra idd meg egy egész frissen facsart citrom levét, és fél óráig ne egyél utána.
  • Köles: készítsd el úgy, mint a tejbedarát, csak ne tejjel, hanem vízzel. Kiváló savlekötő hatása van.
  • Barnarizs: Rizskásának vagy rizspudingnak elkészítve vízzel (soha nem tejjel!) kiváló savlekötő.
  • Bazsalikom: Ételeidet szórd meg friss bazsalikom levéllel, vagy étkezés után rágcsálj el egy-egy levelet. Emésztést elősegítő és szájszag közömbösítő, elmulasztja a böfögési ingert.
  • Reggeli zöldturmix: alma, banán, spenót (vagy bármilyen zöld levél), fahéj, gyömbér, bazsalikom, menta

Reflux
schafgarbe-1280px-853px1

A teakészítés szabályai

1. A nap mely szakaszaiban érdemes gyógyteát fogyasztani?

A gyógyteák éhgyomorra szívódnak fel a leggyorsabban, ezért reggeli órákban javasoljuk legtöbbször a fogyasztását. A főbb étkezések után 3 órával az ember éhgyomri állapotba kerül, tehát ezekben az időszakokban is gyorsabb a felszívódási idő. A vízhajtó teákat (pl. nyírfalevél, bodza, tejoltó galaj) és a tisztító hatással rendelkező teákat (aranyvessző, csalán, dió) is érdemes reggeli órákban étkezés előtt fogyasztani. A hashajtó vagy nyugtató teákat az esti órákban lefekvés előtt melegen kortyolják el.

2. Összekeverhetek-e több egyedi növényt egy teában?

Az azonos betegségre ható gyógynövényeket össze lehet keverni. A Bürki törvény kimondja, hogy az azonos betegségre ható növények összekeverve felerősítik egymás hatását. Meghűlés vagy influenza esetén a kakukkfűből, macskamentából, bodzából, útifűből és apróbojtorjánból összeállított teakeverék nagyon hatásos lesz ezekre a betegségekre. Különböző betegségekre ható növényeket ne keverjük össze, mert kioltják egymás hatását.

3. Mivel ízesíthetem a gyógyteákat?

A gyógyteákat nem ízesítjük sem cukorral, sem citrommal. Az élvezeti teákba lehet tenni egy kis mézet vagy citromot. De sohasem a forró teába! A méz fontos enzimjei, a citrom C-vitaminja 40 fok felett elbomlanak. Várjanak tehát addig, míg langyosra hűl a tea. A méz gyógyhatása fontos tényező, soha ne édesítsék a teájukat cukorral. Az akácméz és a repceméz lúgos kémhatása miatt a gyomorsavval küzdő betegeknek teaízesítőként ideális. Egyéves kor alatti gyermeknek nem ajánlatos mézet adni, különösen a már nem szopó csecsemőnek, mert a méz kedvez egyfajta baktérium kifejlődésének, melynek leküzdéséhez a csecsemőnek még fejletlen az immunrendszere.

4. Hogyan készítsem a teát?

A gyógyteákat készíthetjük virágból, levélből, gyökérből, termésből és kéregből. A virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk. Egy adag 3 gramm, ami egy csapott evőkanálnyi mennyiség. Ezt a kimért teamennyiséget leforrázzuk 2,5 dl forrásból levett tiszta vízzel. Mindezek után le kell fedni, majd állni hagyni 15-20 percig. Ha kicsit több ez az idő, az nem baj, de ha 1 óránál tovább hagyják ázni, akkor már ne igyák meg, inkább készítsenek frisset. A gyökereket, kérgeket és a terméseket főzni kell, magas rosttartalmuk miatt általában 5-10 percig. A katángot is főzni kell, mivel kemény szerkezetű a szára, és csak így oldódik ki belőle a hatóanyag. Főzéssel készítjük el még a kovasav tartalmú növényeket is, pl. a zsurlót. Hideg áztatással /macerálással/ készülnek a nyálkatartalmú növények, mint például a mályva, a kankalin. Ezeket 4-5 órán át áztatjuk. A csipkebogyó C-vitamin tartalma elbomlik 60 °C felett, ezért szintén hideg vízben áztatjuk 5-6 órán át. A fehér fagyöngyöt mészmentes hideg vízben kell 12 órán át áztatni, célszerű este beáztatni, reggel meginni a teáját.

5. Hogyan és miért kerüljem el a fém eszközök használatát teakészítés közben?

A legegyszerűbb módon kell a teákat elkészíteni, egy bögrébe beleszórni a kimért teafüvet, majd a forrásban lévő vizet ráönteni és lefedve 15-20 percig párolódni hagyni. Azért nem szabad a teakészítéshez fém eszközöket használni, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti a fém. A vizet lehet fém teaforralóban melegíteni, de amivel a növény közvetlenül érintkezik (szűrő, csésze), az ne legyen fémből. Használjanak műanyag vagy faborítású szűrőket.

6. Belehelyezhetem a gyógyteámat papír filterbe?

A papír filter praktikus, de arra ügyelni kell, hogy lehetőleg klórmentes papír legyen, hogy káros anyagok ne tudjanak kioldódni belőle.

7. Reggel, ha nincs időm a teakészítéssel foglalkozni, megfőzhetem előtte való este?

A gyógyteák mindig frissen a leghatékonyabbak, minden esetben inkább így ajánljuk őket. Ha ez nem megoldható, akkor főzze meg este, inkább ilyet igyon, mint semmilyet.

8. Hogyan tudom mészmentessé tenni a vizet?

A vizet felforraljuk, majd lehűtjük, így a mész kicsapódik belőle, lerakódik az edényre, vízforralóra.

9. Keverék teát kell fogyasztanom, amely levelekből, virágból és gyökerekből áll. Hogyan készíthetem ezt el?

Ilyenkor érdemes a gyökerekből főzéssel teát készíteni, majd ezzel leforrázni a leveleket.

10. Baj, ha tovább ázik a teám, mint 15-20 perc?

Lehetőleg ne ázzon tovább a tea, csak 15-20 percig. Ennyi idő alatt a hatóanyagok ki tudnak ázni. A tea hatékonyságán a hosszabb ázási idő nem javít. 1 óra ázás után már használhatatlan a gyógytea.

14656263_692044677628780_859773371919283668_n

Segítség pajzsmirigy problémákra

Egyre többet hallunk mostanában a pajzsmirigy alulműködésről és túlműködésről. Mindkettő komoly problémákat okozhat. A pajzsmirigy hormonja szinte valamennyi szervünk működéséhez szükséges, így hiánya vagy túltengése egyaránt bajt okoz.
A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigy szabályozza a TSH hormon segítségével. A felmérések szerint a lakosság közel 5 %-ánakalulműködik, 2 %-ának túlműködik a pajzsmirigye. A pajzsmirigy problémások legnépesebb csoportja az ötven feletti nőké (a súlytöbblet is rizikótényező), de fiatalabb nőknél és férfiaknál is előfordul alul- és túlműködés is – csak ritkábban.

A pajzsmirigy zavarok tünetei:

Talán sokan nem tudják, hogy a sokszor az elhízás és a hangulatzavarok mögött is a pajzsmirigyműködés zavara áll: akár depressziós tünetekhez hasonló kórképet is tud eredményezni a pajzsmirigy betegség. A kezeletlen pajzsmirigy problémák kockázatosak: akár a terhességet is meghiúsíthatják, de koraszülést, születési rendellenességeket és vetélést is okozhatnak.
A pajzsmirigy alulműködés a nőknél gyakoribb, de ha férfiaknál bukkan fel, velük sem túl kíméletes: nagyon gyakran okoz potenciazavarokat.
Mivel a tünetek szórtak és túl általánosak, ezek alapján nehéz felismerni a problémát, sokszor évekig nem derül ki az alapbaj. A pajzsmirigy alulműködés illetve a hormonhiány legtipikusabb tünetei a fáradékonyság, az aluszékonyság, a levertség, a bőr szárazsága, hajhullás, általános gyengeség, libidócsökkenés. Következménye a szívfrekvencia csökkenése, magas vérnyomás és koleszterinszint, székrekedés, hízás, szem körüli ödémák, lelassuló mozgás, izom- és ízületi fájdalmak, hideg végtagok. Ezek a betegek hajlamosabbak a cukorbetegségre is.
A pajzsmirigy túlműködés esetén mindezek ellenkezője történik: túlzott idegesség, álmatlanság, hasmenés, szapora szívműködés, fogyás lép fel, mint kísérő tünet. Ezért ha indokolatlanul fáradékonyak vagy túlságosan feszültek vagyunk, feltétlenül el kell mennünk endokrinológushoz, és elvégeztetni a pajzsmirigy hormonszintjének a vizsgálatát! Ne gondoljunk semmi bonyolult, drága vizsgálatra, a TSH-szint zavara egy egyszerű vérvétellel kimutatható.

Gyógynövényekkel a pajzsmirigy problémák ellen:

Pajzsmirigy zavarok esetén is segítségül hívhatjuk a gyógynövényeket. A közönséges galaj egész mirigyrendszerünket védi. Gyuri bácsi „intelligens gyógynövénynek” szokta nevezni, mert segít, hogy beállítsa a pajzsmirigy normális működését, tehát alul- és túlműködés esetén egyaránt hasznos. Pajzsmirigy problémák esetén fontos, hogy a közönséges galaj teát ne forrón igyák. 2,5 dl forrásban lévő vízzel öntsenek le egy púpozott teáskanál közönséges galajt, és szűrjék le, ha kihűlt.
Először gargalizáljanak a langyos közönséges galaj teával, jó mélyen hátrahajolva, majd igyák meg. Napi egy csészényi mennyiséggel fogyasszanak belőle.
Alulműködés esetén a közönséges galaj tea mellett fogyasszanak csalánteát, tormát, vigyenek be a szervezetükbe szelént és jódot. A jód a pajzsmirigy hormontermeléshez szükséges, de túlzott fogyasztása sem jó, támaszkodjanak ebben a kezelőorvosuk tanácsaira.
Serkenti a hormontermelést, ha orbáncfű olajjal naponta kétszer megmasszírozzuk a gégecső két oldalán elhelyezkedő pajzsmirigyünket.

A citromfű tea legyen a mindennapok része annak, aki ebben a betegségben szenved.
A diéta is fontos: érdemes kevés gyors felszívódású szénhidrátot, tejterméket fogyasztani, elkerülni a nehéz ételeket, az édességeket, a mesterséges édesítőszereket, adalékanyagokat.
Pajzsmirigy túlműködés esetén a teához használt, leforrázott közönséges galaj teafüvet ne dobják ki, hanem tárolják hűtőben, és éjszakára tegyék a nyakukra dunsztkötésben reggelig. Ezt a kúrát akár két héten keresztül is folytathatják.
Szintén ajánljuk a fagyöngy és a tejoltó galaj gyógynövényekből készült teát, mivel ezek a gyógynövények egész mirigyrendszerünk működését szabályozzák.

Az immunrendszer erősítése is nagyon fontos

Alul- és túlműködés esetében egyaránt ajánlatos erősíteni az immunrendszert.
Naponta érdemes inni magas C-vitamin tartalmú csipkebogyó teát, (esetleg mézzel, ami önmagában is immunerősítő). A csipkebogyót hideg vízben kell áztatni, forrázni nem szabad, és a mézet is csak langyosra hűlt teába tegyék, mert a forró vízben elbomlanak értékes enzimjei.
A kakukkfű teája természetes immunerősítő, naponta egy csészével ajánlott étkezés előtt.
Hetente egy-két csésze orbáncfű teát is érdemes inni lefekvés előtt.

14681772_692042777628970_2706360633053910341_n

Gyógyteákról általában

1. Kell-e a gyógyteák fogyasztása között szünetet tartani, és ha kell, akkor mennyit?

Bizonyos teák fogyasztása után fontos, hogy tartsunk némi szünetet, illetve kúraszerűen fogyasszuk azokat. Ha például diófalevél teát iszunk 6 hétig, akkor a kúrát követően 6 hétig ne fogyasszuk azt. Ha megelőzésképpen fogyasztjuk ezeket a teákat, tehát csak heti 2-3 alkalommal, akkor nem szükséges szünetet tartani.

2. Gyógyszer mellett fogyaszthatok-e gyógyteákat?


A gyógyteákat lehet gyógyszerrel együtt használni, sőt sok esetben így ajánljuk őket, mint kiegészítő terápiát. A gyógyszer és a tea közt minden esetben teljen el legalább 2 óra, hogy ne zavarják egymás felszívódását. Vigyázni kell például az orbáncfűvel, ami a szívgyógyszerek felszívódását lassítja, a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát csökkenti.

3. Egyszerre több betegségem van, melyik gyógyításával kezdjem?


A különböző teák és gyógyszerek közt mindig el kell telnie legalább 2 órának. Így egy nap 4-5 csésze teát is lehet inni. Ha ennél a mennyiségnél több teát kellene fogyasztani, vagy több gyógyszert is kell szedni, akkor rangsorolni kell a betegségeket. Érdemes elsőnek a legsúlyosabbat választani és úgy haladni tovább.

4. Reggelente kávét iszom, utána lehet gyógyteát fogyasztani?

Legalább fél óra szünetet kell tartani a tea és a kávé közt, hogy ne zavarják egymás felszívódását. A legjobb lenne a kávéról leszokni és helyette tonizáló gyógyteát (körömvirág, katáng, ezerjófű, aranyvesszőfű) inni.


5. Nem szenvedek semmilyen betegségben, de szeretnék gyógyteát fogyasztani. Mit tegyek?


A betegségek megelőzésében is felmérhetetlen fontosságúak a gyógynövények. Heti 2- 3 csésze egy-egy teából segíteni fog abban, hogy a betegségek ne alakuljanak ki, vagy csak sokkal később és gyorsabb lefolyásúak legyenek. A betegségek megelőzésénél minden szervünket be kell vonni. Váltogassuk naponta a teákat, amiket fogyasztunk. Egy-egy növény egy héten egyszer kerüljön sorra. Igyunk élvezeti teakeverékeket, amelyek jó ízűek és amelyeket lehet akár huzamosabb ideig fogyasztani.

6. Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy érezzem a gyógynövények jótékony hatását?


Minden szervezet sajátosan reagál a gyógynövényekre. Lehet 2 hét, de lehet 6 hónap is, mire egy-egy növény kifejti hatását. A növények lassabban, de tartósabban és hosszútávon hatnak. Kitartóan és türelemmel kell használni őket, hiszen sok esetben a betegség, amire azonnali hatásukat várjuk, évek alatt alakult ki.

7. Gyerekek is fogyaszthatnak gyógyteát?


6 éves kor alatt nem ajánlunk belsőleg gyerekeknek gyógyteákat. 6 éves kor felett is csak dupla hígításban fogyaszthatnak belőlük. Az általunk ajánlott mennyiség: egy csapott teáskanálnyi füvet 2 dl vízhez arányú hígítás. 12 éves kor felett lehet felnőtt adagban inniuk a gyerekeknek a teákat.

8. Van a kertemben gyógynövény, használhatom?

Természetesen. Ügyelni kell arra, hogy tiszta helyről legyen a növény szedve, semmiképp sem út mellől vagy úthoz közeli kertből. A növények szedési idejét és feldolgozási módját szakkönyvekből ajánljuk elsajátítani.


9. Hogyan készítsek ülőfürdőt?


Egy fürdőhöz 3-5 liter gyógytea szükséges, melyet 3-5 evőkanál gyógyfűből forrázással készítünk és a fürdővízhez öntünk. Fontos, hogy a vízbe addig semmiféle testápoló szert (sampon, tusfürdő, balzsam stb.) ne helyezzünk, amíg az ülőfürdő tart. 20 percig üljünk a vízben ügyelve arra, hogy a fürdővíz ne érjen a szív vonaláig.

10. Hogyan irrigáljak?


Az irrigálás így történjék: fürdőkádba fekve tegyük a lábakat a kád szélére, és az irrigáló készüléket helyezzük be a hüvelybe, majd öntsük be a tartalmát. Tartsuk bent, amíg tudjuk.

16. Ihatom hidegen a teákat?


Természetesen lehet hidegen is fogyasztani a gyógyteákat, de érdemes frissen kéz melegen elkortyolni azokat. Ha esetleg macerálással /hideg áztatással/ készítjük teánkat, akkor hidegen is elfogyaszthatjuk azt, vagy 40 fokra melegítve fogyasszuk el. Gyógyteát soha ne melegítsünk mikrohullámú sütőben, mert a benne lévő mikrohullámok roncsolják a hatóanyagok szerkezetét.